Народна певица е окрала патриарха  на българската музика Тончо Русев,

...
Народна певица е окрала патриарха  на българската музика Тончо Русев,
Коментари Харесай

Скандал на „Пирин фолк“: Народна певица окраде Тончо Русев!

Народна певица е окрала патриарха  на българската музика Тончо Русев, стана ясно на последното издание на фестивала „ Пирин фолк “, разбра HotArena.

Соня Балевска се е писала за създател на мелодията на „ Българийо, майко свята “, само че познавачи незабавно откриха, че припевът е взет от шлагера на Роси Кирилова „ Месечинко, чакай “, който огромният композитор е написал за нея още преди 28 година Автор на текста на продукцията зад първото име е Веселин Маринов – Змея.

Самата Балевска също като Тончо Русев към този момент е покойница – тя е напуснала този свят ма рождения ден на Лили Иванова – 24 април 2015 година на 74-годишна възраст.

„ Бъгарийо, майко свята “ се счита за най-популярната й ария в плевенския край, където се е подвизавала. Включена е в едноименния й албум, публикуван от „ Меджик Филм “ в края на 90-те години. Този уикенд обаче стана към този момент национално известна, откакто иконата на пиринския фолклор Гуна Иванова  включи в своя рецитал по време на второто детско издание на фестивала.

За да даде образец за последователност сред поколенията, тя включи в осъществяването на въпросната ария и своите внучки Ива и Велислава Костадинови.

Пред „ Телеграф “ Ива Костадинова удостовери, че музиката на рефрена е същата като тази на „ Месечинко, чакай “:

Знам песента на Роси от дете, доста я одобрявам, пък новият вид с духовия оркестър е страховит. Ние обаче я направихме в много друг вид – много по-бавна и до момента в който я работехме, изобщо не се бях замислила, че в действителност припевът е с едно и също канто. Споделих това на баба, само че тя не беше доста впечатлена. Тя сподели, че хубавите песни би трябвало да се пеят, без значение кой е създателят. А пък нашата версия беше доста подобаваща да се изпее на фестивала “.

По всяка възможност Гуна ще включи песента в своя огромен концерт на 31 октомври в зала 1 на НДК, на който ще чества 50 години на сцената.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР